Es caracteritza per l’aparició sobtada d’imatges tipus “línies”, “taques”, “punts” que es van movent a mesura que movem els ulls. Solen aparèixer generalment en un sol ull, sent molt rar en els dos ulls alhora.
Sol ser una consulta molt freqüent en urgències oftalmològiques i és fonamental explorar bé la retina quan apareixen aquests símptomes. En la majoria d’ocasions no és greu i és el que s’anomena despreniment de vitri posterior (DVP). El que es produeix és un canvi a nivell de la composició del gel vitri (és un gel que omple la part posterior de l’ull) i és un canvi fisiològic que es produeix sobretot amb l’edat. Apareixen zones de liqüefacció i separació del gel vitri de la retina, originant les imatges mòbils que hem descrit.
És bàsica una bona revisió com hem comentat ja que en un percentatge de casos poden aparèixer estrips a la retina en separar el gel vitri. El pacient sol referir en aquests casos “flaixos de llum” o “llampecs” que acompanyen les mosques volants (encara que no sempre) i és fonamental realitzar en aquests casos una exploració minuciosa.
Si es detecten estrips a la retina de forma precoç el tractament és fotocoagulació amb làser per evitar que es produeixi un despreniment de retina i en moltes ocasions es soluciona no donant lloc a majors complicacions.
Les mosques volants solen disminuir o fins i tot deixar de veure a uns quants dies per un procés adaptatiu i el pacient s’acostuma a elles no resultant-molestes. No existeix tractament perquè desapareguin, però no solen ocasionar cap problema per a la vida diària.

TORNAR A PATOLOGIES           TORNAR A INICI